În caz că nu știți încă ce sunt organizațiile studențești, ele sunt grupuri formate și conduse de studenți, care au scopul de a reprezenta interesele acestora și de a organiza activități pentru dezvoltarea lor academică, personală și profesională. Ele funcționează de obicei în cadrul universităților sau facultăților, dar pot avea și o structură independentă.
De obicei acestea au un nume intuitiv, de exemplu, dacă ești la UBB, aceasta s-ar chema OSUBB- Organizația Studenților de la Babes Bolyai.
Ce activități organizează?
Depinde. La început vor fi, probabil, activități de cunoaștere, pentru a se închega grupul și a afla fiecare pe ce departament se potrivește.
Există, în fiecare organizație, mai multe departamente. Cele mai comune sunt cele de Resurse Umane, Comunicare, Financiar, Academic. Atât la interviuri cât și în primele săptămâni se va vorbi foarte mult de ce înseamnă fiecare dintre acestea, deci nu te stresa dacă încă nu știi. Vei participa la activități din fiecare departament și vei realiza care este cel ce ți se potrivește. Poți face parte din mai multe, dacă vrei, dacă îți permite timpul. Nu există o limită, iar dacă vrei să renunți, o poți face oricând. Este voluntariat, deci stai VOLUNTAR în organizație.
De ce recomandăm să faci parte dintr-o organizație?
În anul 1 e, poate, unul din cele mai bune metode de a cunoaște oameni noi, de a lua parte la multe activități și de a ajunge să cunoști viata de student. Dacă participi constant, vei ajunge să îți faci un grup de prieteni mai apropiați cu care ai putea chiar să-ți petreci restul anilor de studenție. Cele mai multe persoane își întâlnesc cei mai buni prieteni în astfel de organizații.
Cum să alegi organizația?
Există organizații care se extind pe toată universitatea, precum OSUBB SAU OSUT, în care toate facultățile de la UBB sau UT se combină, asta explică și numărul mare de persoane care fac parte din ele.
Pe lângă aceste organizații, mai sunt și organizațiile pe o facultate specifică, precum STUDPAC (doar studenții de la FSPAC) sau OSF (doar studenții de la Farmacie).
Poți alege să faci parte din ambele, iar pe parcurs să rămâi activ doar în cea care te reprezintă. Dacă te consideri o persoană mai introvertită, s-ar putea să te simți mai comfortabil în organizațiile pe facultate, ele având mai puțini voluntari. Cu cât e mai restrâns grupul, cu atât conexiunile vor fi mai strânse.
Cine conduce aceste organizații? Studenții.
Managementul și deciziile sunt luate în principal de studenți, oferindu-le oportunități de a dezvolta abilități de leadership. De obicei, funcțiile precum Președintele organizației sau o poziție de coordonare sunt ocupate de studenți care au cel puțin un an de experiență în acea organizație și s-a implicat în mai multe proiecte. O dată pe an există o așa numită ‘’Adunare generală’’ în care coordonatorii din anul respective își prezintă mandatul și ce au reușit ei să pună în practică, dar sunt prezentate și noile candidature ale studenților care își doresc un post de coordinator/vice/președinte sau secretar. Membri acestei adunari sunt studenții cei mai implicați, care și-au meritat locul prin dedicare, așadar doar ei au drept de vot.
Aceste organizații îți vor oferi oportunități care te vor ajuta în viitor, experiențele dobândite în anii de facultate fiind chiar recunoscute de unii angajatori.
MAKE YOUR UNI YEARS COUNT
